Волоківська громада
Чернівецька область, Чернівецький район

Природні методи контролю та боротьби зі шкідниками

Дата: 27.09.2019 11:38
Кількість переглядів: 441

Якщо ви власник невеликого господарства, заміського будинку за городом чи садом - ви неодмінно замислювались як захистити свої культури без отрутохімікатів. Варіанти найбільш доступних та безпечних заходів агрозахисту можна дізнатися у наступних кроках.

Вирощуйте культури, що є традиційними для вашої місцевості

Обирайте види, які є витривалими і рідше страждають від комах або інших шкідників. У багатьох випадках використання пестицидів є необхідним у промислових об’ємах виробництва. Людям, яким не шкодять бур’яни чи комахи, не обов’язково їх отруювати, тому якщо ви маєте багато різних культур на своїй ділянці - вони будуть захищені від навали якогось окремого виду шкідників.

Альтернативи пестицидам

Існує багато різних альтернативних методів, які дозволяють уникнути використання пестицидів, які ви можете спробувати перш ніж застосовувати хімічні засоби. Пастки та бар'єри можуть бути ефективним способом знизити популяцію шкідників до того, як вона пошириться.

Як зробити органічні пестициди та репеленти від комах

Є десятки природних продуктів, які можуть використовувати для виготовлення власних пестицидів та репелентів від комах. Для виготовлення у домашніх умовах органічних пестицидів фермеру потрібні такі інструменти:

  • гаряча вода
  • сито, щоб процідити тверді шматки
  • засіб для миття посуду
  • пляшка-спрей
  • захисні окуляри та рукавички, залежно від інгредієнтів.

Як правило, дія таких препаратів не може тривати дуже довго. Це означає, що потрібно приготувати розчин такої величини, яка потрібна для застосування протягом дня або двох з моменту створення.

Овочі та спеції здавна використовуються як стримуючий засіб від шкідників. Перцевий спрей можна використовувати для відлякування комах. Чорний перець, кайєнський перець і навіть свіжий перець можуть пригнічувати комах або навіть вбити їх. Однак потрібно бути обережними при використанні перцевого спрею. Торкання листя після використання спрею може спричинити печіння, свербіж або роздратування очей. Хоча перець може бути ефективним сам по собі, інколи краще спробувати цибулю або часник. Ці овочі можна використовувати у свіжому вигляді або у вигляді відварів. Перед початком роботи потрібно упевнитися, що рослини, які вони мають намір обприскувати, не зав’януть і не постраждають внаслідок обприскування.

Мило ефективно допомагає захистити листя рослин від таких комах як попелиці, кліщі та інші види. Мило потрібно застосовувати обережно, оскільки воно створює лужну реакцію і може призвести до опіків рослини.

Для приготування мильного розчину потрібно взяти невелику кількість мильного розчину, змішаного з 200 мл рослинної олії та приблизно літром теплої води. Цей розчин можна розпиляти через спрей на листя рослин, щоб відлякнути комах. Як і інші пестициди, що містять олію, його потрібно застосовувати у неспекотні години дня. Щоб спрей діяв як інсектицид, ним потрібно обробити уражені ділянки листя з комахами.

Англійська сіль Іпсом (Epsom Salt) - це концентрована кристалічна форма сульфату магнію. Він має багато корисних цілей для здоров'я людини, але діє як токсин на шкідників. Найкращий спосіб її застосування залежить від видів комах, яких ви намагаєтесь усунути.

Англійська сіль може бути особливо корисною на стадії посадки, коли овочеві рослини є найбільш вразливими. Тонка лінія солі поряд з насінням допомагає позбавитися клопів та слимаків. По мірі того, як слизи або слимаки повзають по ній, сіль висушує їх і вони гинуть. Також можна спробувати змішати склянку солі з кількома галонами води. Розчин солі може бути ефективним проти жуків та інших комах, які харчуються листям.

Нікотин  в тютюні, який викликає звикання у людини, виявляється ефективним як бар'єр для комах, навіть тих, що мають стійкість до інших пестицидів. Нікотин токсичний для деяких шкідників, включаючи: гриби, бактерії, картопляних жуків.

Дослідники виявили, що отримання висококонцентрованої олії з листя тютюну, використовуючи нагрівання, є найбільш активним протруйником проти шкодочинних факторів.

Фермери можуть зробити свій пестицид із сушеного листя тютюну. Його не слід застосовувати на рослинах пасльонових, таких як томати, перець чи картопля. Настоянку з листя тютюну потрібно змішати з невеликою кількістю мильного розчину, щоб допомогти рідині прилипнути до листя. Два типи пестицидів, що поєднуються разом, будуть ефективнішими.

Як правильно та безпечно застосовувати пестициди?

Будь-яке застосування пестицидів може бути проблемою, якщо фермери недостатньо підготовлені. Прості рекомендації допоможуть уникнути більшості проблем:

  • обрання ефективних компонентів для боротьби зі шкідниками;
  • використання засобів індивідуального захисту при змішуванні та нанесенні розчину;
  • потрібно дочекатися, доки розчин висохне перш ніж торкатися рослин;
  • необхідно вимити руки, інструменти та обладнання після нанесення.

Однією з найбільших проблем, з якою стикаються фермери є надмірне використання засобів рослин. Використовуючи занадто багато пестицидів можна випадково вбити рослину, а не захистити її.

Природне не завжди означає, що фермери можуть безпечно нанести розчин безпосередньо на рослину. Хімічні сполуки, які роблять ці інгредієнти токсичними для шкідників, можуть викликати печіння, свербіж або інше подразнення у людей та домашніх тварин. У багатьох випадках люди, які бажають зробити це самостійно, кип'ятять і використовують рідину як спрей на рослинах. Хоча це звичайно найбільш розведена форма, вона все ще може бути небезпечною для тих, хто контактує з нею безпосередньо.

Поінформованість може змінити все. Власники будинків повинні дбати про види пестицидів, які вони використовують, та спосіб їх використання. Скорочення споживання може допомогти скасувати частину шкоди минулих років. Шукаючи природні альтернативи, такі як мило чи олія, можемо дати людям нетоксичний, але ефективний спосіб контролю комах та бур’янів. Бути особливо обережним не означає, що фермерам потрібно заплющувати очі на шкідників. Правильне природне рішення може допомогти людям залишатися здоровими, не піддаючись ризику.

Джерело за посиланням

 

Інформацію підготовлено в рамках проекту «Різні громади - спільні рішення для економічного зростання», який реалізується через ініціативу «Мери за економічне зростання»

#M4EG#Агенція_розвитку_громад_Буковини#Різні_громади_спільні_рішення_для_економічного_зростання

Фото без опису


 

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь