A A A K K K
для людей із порушенням зору
Волоківська громада
Чернівецька область, Чернівецький район

Земельні паї: право власності слід оформити до 2025 року!!!

Дата: 22.01.2024 09:03
Кількість переглядів: 69

Земельні паї: право власності слід оформити до 2025 року!!!

До 1 січня 2025 року всі власники земельних паїв повинні оформити на них право власності, інакше землю передадуть у комунальну власність територіальної громади.

Відповідно до статті 13 Закону України «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)», до 1 січня 2025 року всі власники незатребуваної земельної ділянки (паю) або їхні прямі спадкоємці повинні оформити право власності на земельну ділянку.

Якщо цю вимогу не буде виконано, вважатиметься, що такі власники ділянок автоматично відмовилися від землі.

Після 1 січня 2025 року незатребувані ділянки будуть визнані безхазяйними. Їх передадуть у комунальну власність територіальної громади, на території якої вони розташовані.

1 січня 2019 року набрав чинності Закон «Про внесення змін у деякі законодавчі акти України щодо вирішення питання колективної власності на землю, вдосконалення правил землекористування в масивах земель сільськогосподарського призначення, унеможливлення рейдерства і стимулювання зрошення в Україні». Вкрай важливе присвоєння кадастрового номера!!!!

Фото без опису

 

Якщо у вас є державний акт на право власності на землю, але немає кадастрового номера, нотаріус не може посвідчити, наприклад, договір купівлі-продажу житлового будинку, будівлі або споруди, адже в нього немає інформації про кадастровий номер земельної ділянки, на якій розміщений цей об’єкт. Також, без кадастрового номера неможливо укласти будь-яку угоду про відчуження земельної ділянки (договір купівлі-продажу, дарування тощо) або успадкувати земельну ділянку.

Як отримати кадастровий номер??

Кадастровий номер земельної ділянки — індивідуальна послідовність цифр та знаків, що не повторюється на всій території України, яка присвоюється земельній ділянці під час її державної реєстрації і зберігається за нею протягом усього часу існування. Цьому передує попереднє виготовлення землевпорядної документації з наступним внесенням до Державного земельного кадастру відомостей про формування земельної ділянки та присвоєння їй кадастрового номера.

Зверніть особливу увагу й на таку інформацію. Якщо відомості про земельні ділянки, право власності на які виникло до 2004 році, не внесені до Державного земельного кадастру, або їх немає на публічній кадастровій карті, то потрібно виготовити технічну документацію із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) за заявою їх власників чи розробників, щоб свою ділянку можна було побачити на публічній кадастровій карті.

Разом із цими нововведеннями почали діяти й нові правила. Тепер потенційні власники паїв, які відкладають оформлення документів на землю, можуть бути позбавлені права на неї. Встановлено законом термін у 5 років, протягом якого можна оформити юридичне право на свою частину паю.

Проте, якщо власник невитребуваної земельної ділянки або його спадкоємець пропустить строк оформлення земельної ділянки з поважної причини, він може подати позов до суду про визначення додаткового строку для оформлення.

Висновки: Тим, у кого наявні сертифікати на земельну частку (пай) ще не замінені на витяг з реєстру речових прав на право власності на земельну ділянку, потрібно терміново вирішити питання щодо отримання у власність земельної ділянки.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь