A A A K K K
для людей із порушенням зору
Волоківська громада
Чернівецька область, Чернівецький район

Декларування доходів буковинцями має забезпечити фінансовий ефект у вигляді надходжень ПДФО до бюджету

Дата: 22.01.2024 11:20
Кількість переглядів: 46

Головне управління ДПС у Чернівецькій області

 

Повідомлення для інформування громадськості

 

 

Віталій Шпак: Декларування доходів буковинцями має забезпечити фінансовий ефект у вигляді надходжень ПДФО до бюджету

Громадяни щорічно подають до податкових інспекцій за місцем проживання декларації про свій майновий стан та доходи за минулий рік у порядку, встановленому законом. З 01 січня 2024 розпочалась кампанія декларування громадянами доходів, отриманих у 2023 році. 

Про основні нюанси цьогорічної кампанії декларування розповідає начальник Головного управління ДПС у Чернівецькій області Віталій Шпак.

Віталію Петровичу, традиційно з початком нового року в Україні стартує кампанія декларування доходів громадянами за рік, що минув. Чи зуміли податківці провести організаційні заходи для забезпечення якісного її проведення? 

Безперечно. Податківці уже розпочали широкомасштабну інформаційну кампанію для здійснення заходів щодо залучення до декларування громадян, які зобов’язані подати декларації у 2024 році.

Наше завдання поінформувати усіх громадян про терміни подання та види доходів, які підлягають декларуванню, про режим роботи усіх ЦОПів Головного управління ДПС у Чернівецькій області та функціонал електронних сервісів.

Для заповнення декларацій платниками податків обладнані місця в ЦОПах та визначені відповідальні особи для надання інформаційної допомоги платникам податків при заповненні декларацій.

У всіх ЦОПах на стендах оновлена інформація про порядок цьогорічного декларування. Також для оповіщення використовуємо всі інформаційні площадки – повідомлення на сайті, соціальних мережах, медіа ресурсах, ринках та під час проведення зустрічей, семінарів, тренінгів.

Переконаний, що інформації про порядок декларування доходів громадянами вдосталь - разом з тим, якщо є необхідність платник може телефонувати на постійно діючі «гарячі лінії» чи отримати інформацію в 13 ЦОПах, що функціонують на території області. 

Чи виправдаються сподівання на вагомі податкові надходження податку на доходи фізичних осіб до бюджетів громад від декларування доходів буковинцями? Осилите таке завдання? 

Необхідно зауважити, що для декларантів подання декларації про майновий стан та доходи обов’язок, а для податківців забезпечення якісного процесу проведення кампанії - щоденна робота.

Буковинцям слід знати, що впродовж року фахівці служби напрацьовували списки ймовірних декларантів – тому з перших днів нового року направляємо їм нагадування і далі працюємо для того, щоб розширити коло осіб, які зобов’язані подати декларацію. Для отримання інформації про отримані доходи співпрацюємо з органами місцевого самоврядування, з ріелторами, нотаріусами, аналізуємо Податкові розрахунки 4 ДФ, вивчаємо об'яви місцевих ЗМІ та інтернет – видань про продаж та здавання в оренду рухомого та нерухомого майна. Працюємо на отримання позитивного результату всією командою.

У мене є переконання, що буковинці не будуть ухилятися від декларування своїх доходів і сплати податків, оскільки несплата податків під час перебування економіки на воєнних рейках, негативно сприймається не тільки податківцями, а й суспільством зокрема. Більшість громадян розуміють  – це не просто несплата податків – це небажання взяти на себе відповідальність за утримання Збройних сил України, а також найважливіше за розвиток територіальної громади де проживає цей громадянин.

Фінансовий ефект для бюджету від Деклараційної кампанії – 2023 значний: минулого року буковинські декларанти задекларувати до сплати понал 23,2 мільйони гривень ПДФО та військового збору і я впевнений, що показники цього року будуть набагато вищі.

До 1 травня громадяни звітуються про отримані у попередньому році доходи. Кому варто в першу чергу відвідати податкову інспекцію, щоб заповнити і подати річну податкову декларацію? Чи можна задекларувати доходи без візиту до податкової інспекції? 

Наразі Податковий кодекс України не передбачає подання декларації усіма без винятку фізичними особами. До деклараційного процесу залучаються громадяни, котрі у 2023 році отримали доходи, з яких не сплачено податок на доходи фізичних осіб. Ця категорія громадян зобов’язана заповнити і подати до 1 травня 2024 року річну податкову декларацію про майно та доходи. Декларації подаються за місцем своєї реєстрації.

До доходів, які підлягають декларуванню належать: вартість успадкованого чи отриманого у дарунок майна; кошти від надання майна в лізинг, оренду (суборенду) чи житловий найм; кошти одержані за межами України (іноземні доходи); доходи від операцій з продажу (обміну) об'єктів нерухомого або рухомого майна та отримані у вигляді інвестиційного прибутку; суми нецільової благодійної допомоги; доходи у вигляді виграшів, призів; доходи від продажу об'єктів майнових і немайнових прав, авторська винагорода; доходи отримані у вигляді вартості подарунків, доходи від продажу с/г продукції понад встановлений розмір отриманого доходу; дохід у вигляді  основної суми боргу (кредиту) платника податку, прощеного (анульованого) кредитором за його самостійним рішенням, не пов’язаним з процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності, у разі якщо його сума перевищує 25 відсотків однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на рік), встановленої на 1 січня звітного податкового року, а також дохід від операцій з цінними паперами.

Ще, подати декларацію можуть фізичні особи, які мають право на податкову знижку. До податкової знижки дозволено включати витрати, фактично понесені платником податку протягом звітного року, зокрема:

частину суми процентів сплачених за користування іпотечним житловим кредитом; суму коштів, сплачених на користь закладів освіти, для компенсації вартості здобуття освіти платника податку та/або члена його сім‘ї першого ступеня споріднення; суму коштів, переданих у вигляді пожертвувань; суму витрат на сплату страхових внесків платника податку та членів його сім‘ї першого ступеня споріднення; суму коштів, сплачених платником податку у зв'язку із переобладнанням транспортного засобу, що належить платникові податку. сума коштів, сплачених платником податку на користь закладів охорони здоров'я для компенсації вартості платних послуг з лікування; сума витрат платника податку на сплату видатків на будівництво (придбання) доступного житла за державними програмами будівництва (придбання) доступного житла; сума коштів у вигляді орендної плати за договором оренди житла (квартири, будинку),   сплачених платником податку, який має статус внутрішньо переміщеної особи.

Декларант самостійно визначає спосіб подання декларації про майновий стан та доходи. Пунктом 49.3 ПКУ визначено, що декларацію можна подати особисто платником податків або уповноваженою на це особою; надіслати поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення; (не пізніше ніж за 5 днів до завершення терміну).

Також можна звітувати засобами електронного зв'язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису у порядку, визначеному законодавством через Електронний кабінет.

Кампанія декларування - 2024 стартувала декілька днів тому. Дайте 3 поради які допоможуть безпомилково заповнити декларацію та вчасно відзвітувати. 

Ми хочемо побудувати цивілізоване суспільство – а там не дискутують щодо своєчасного подання декларацій та сплати податків, а дотримуються вимог законодавства беззаперечно. Тому мої застереження будуть наступні. 

Найперше - не зволікайте з поданням декларації до останнього дня визначеного терміну. Друге – якщо маєте запитання звертайтеся до податкової, щоб отримати роз’яснення щодо правильного заповнення декларації, або телефонуйте на «гарячу лінію».

І останнє,  раджу платникам використовувати інтернет - ресурс сайту ДПС – де можна отримати довідку про доходи декларанта, подати в електронному вигляді декларацію та багато інших можливостей.

Підтримайте країну – вчасно задекларуйте свої доходи та заплатіть податок!

 

У 2023 році надходження податкових платежів до місцевих бюджетів перевищили 6 млрд 137,7 млн грн

Порівняно з 2022 роком надходження податків зборів та інших обов’язкових платежів, що контролюються Головним управлінням ДПС у Чернівецькій області, до місцевих бюджетів області збільшились на 11,8 % або на 648,0 млн грн.

Серед основних джерел доходів місцевих бюджетів, у 2023 році акумульовано:

Податку на доходи фізичних осіб – 4млрд 336,2 млн грн (+257,0 млн грн проти 2022 року);

Єдиного податку –792,4 млн грн (+149,4 млн грн);

Плати за землю – 537,1 млн грн (+126,6 млн грн ).

У податковому відомстві закликають мешканців громад – бізнесменів, власників та орендодавців землі, власників нерухомості - дбати про своєчасні розрахунки з місцевим бюджетом та своєчасним погашенням заборгованості задля належного фінансування соціально-економічних програм та заходів оборонного характеру.

Також податківці сподіваються на високий рівень правової свідомості продавців та покупців під час проведення готівкових розрахунків із обов’язковим застосування РРО/ПРРО та видачею фіскальних чеків – як одного із чинників, що впливають на надходження до бюджетів громад. Особливо це актуально при продажу підакцизної групи товарів – пального, тютюнових та лікеро – горілчаних товарів. (До місцевих бюджетів зараховується частка акцизного податку з продажу пального та акцизного податку з роздрібного продажу підакцизних товарів).

Слід знати усім громадянам, що розрахунок цих «акцизних податків» до місцевих бюджетів здійснюється на основі даних РРО/ПРРО про загальну вартість операцій з роздрібної торгівлі за звітний місяць.

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь