Волоківська громада
Чернівецька область, Чернівецький район

Дорослі сядуть за парти

Дата: 25.06.2019 17:18
Кількість переглядів: 274

Розпочинати здобувати нові знання — ніколи не пізно. Напевне, не раз вам доводилось чути цю фразу. Але у даному випадку, мова йде не про гучні слова, а про реальну можливість для дорослих навчитись чомусь новому і цікавому, яке згодом можна буде застосувати на практиці. Власне, для цього у Волоківській ОТГ і був створений Центр освіти дорослих. Це спільний проект Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича (кафедра педагогіки та соціальної роботи), Університету міста Аугсбург з Німеччини та Волоківської ОТГ, який реалізується за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини. 

Слід зазначити, що подібні заклади освіти користуються чималою популярністю в Європі, зокрема в Німеччині, а тому їх досвід був досліджений при реалізації проекту. Відтак, у період з 2 до 8 грудня 2018 року делегація, до складу якої увійшли науковці ЧНУ та Інституту педагогічної освіти та освіти дорослих АПН України, а також представники Волоківської ОТГ, відвідали різні типи освітніх закладів для дорослих в Баварії (Німеччина), ознайомились з їх діяльністю та вивчили досвід роботи, який міг би бути адаптований і розвинутий в українських умовах.  Також у рамках проекту було проведене анкетування жителів Волоки, Валя Кузьмина та Грушівки, аби з’ясувати їхні освітні потреби. А результати цього аналізу разом з німецьким досвідом у сфері навчання дорослих, зокрема функціонування так-званих «вищих народних шкіл», які відкриті майже в кожній громаді Баварії, і лягли в основу педагогічної концепції та навчальної програми новоствореного центру.

У церемонії відкриття взяли участь представники громади, німецького та українського університетів, влади, а також жителі громади.  — Оскільки центр такого роду став першим для сільської місцевості Буковини, він насамперед покликаний бути місцем навчання демократії та посилення громадянської участі жителів в житті та діяльності громади та може бути прекрасним успішним прикладом для наслідування іншими громадами не лише нашого регіону, але й України загалом, — наголосили ініціатори проекту.
Новостворений центр має доволі широкий спектр діяльності. Зокрема, тут можна вивчати англійську мову, опанувати мистецтво фотографування, навчитись працювати з різними комп’ютерними програмами, також тут відбуваються курси політичної освіти.

Фото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь