Волоківська громада
Чернівецька область, Чернівецький район

ДФС інформує

Дата: 24.07.2019 11:21
Кількість переглядів: 229

Громадяни мають сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у річній декларації не пізніше 31 липня 2019р.

Головне управління ДФС у Чернівецькій області нагадує,  відповідно до п.179.7 ст.179 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) фізична особа зобов'язана самостійно до 1 серпня року, що настає за звітним, сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій нею податковій декларації про майновий стан і доходи.

Отже, за результатами 2018 року останній день сплати – 31 липня 2019 року.

Також в цей термін податок на доходи фізичних осіб та військовий збір мають сплатити приватні нотаріуси, адвокати, арбітражні керуючі та інші особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність.

Звертаємо увагу, що у зв'язку із введенням з 01.01.2019 у дію нових кодів бюджетної класифікації порядок сплати фізичними особами податкових зобов'язань, зазначених у податковій декларації, змінено.

Так, платник податку – фізична особа, який зобов'язаний подати податкову декларацію, визначити та сплатити свої податкові зобов'язання, сплачує їх за кодами платежу:

«11010500» – «податок на доходи фізичних осіб, що сплачується фізичними особами за результатами річного декларування»;

«11011001» – «військовий збір, що сплачується за результатами декларування».

Реквізити рахунків для сплати податків та зборів платниками Чернівецької області розміщен на суб-сайті у рубриці "Бюджетні рахунки" за посиланням: http://cv.sfs.gov.ua/byudjetni-rahunki/

У фіскальній службі зазначають, що згідно з п.126.1 ст.126 ПКУ у разі якщо платник податків не сплачує узгоджену суму грошового зобов'язання протягом строків, визначених ПКУ, такий платник податків притягується до відповідальності у вигляді штрафу у таких розмірах:

- при затримці до 30 календарних днів включно, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов'язання, – у розмірі 10 відсотків погашеної суми податкового боргу;

- при затримці більше 30 календарних днів, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов'язання, – у розмірі 20 відсотків погашеної суми податкового боргу.

Крім цього, при нарахуванні суми податкового зобов'язання, визначеного платником податків або податковим агентом, – після спливу 90 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати податкового зобов'язання нараховується пеня (п.п.129.1.3 п.129.1 ст.129 ПКУ).

Запитання від платника

Як сплачувати податок на нерухомість приватному підприємцю?

У Головному управлінні ДФС Буковини роз'яснюють, платниками податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками об'єктів житлової та нежитлової нерухомості. Власник має право використовувати своє майно для здійснення підприємницької діяльності, крім випадків, встановлених чинним законодавством (п. 1 ст. 320 ЦКУ).

Оскільки ст. 266 ПКУ не визначено такого платника, як фізична особа - підприємець, то такий платник - власник об'єктів житлової та нежитлової нерухомості сплачує податок на нерухомість за нормами, передбаченими для фізичних осіб.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь