Волоківська громада
Чернівецька область, Чернівецький район

Податки та ліміти для ФОП: що зміниться з нового року

Дата: 27.12.2022 11:27
Кількість переглядів: 227

Згідно з держбюджетом на 2023 рік, ФОП матимуть нові розміри єдиного соціального внеску та ліміти. Ліміти доходу для ФОП розраховуються від мінімальної зарплати. Фізособи-підприємці, які перебувають на спрощеній системі оподаткування, повинні дотримуватися граничної межі щодо своїх доходів. Адже у разі її перевищення їм доведеться перейти на загальну систему оподаткування. Зазначений показник прив'язаний до розміру мінімальної зарплати.

Отже, у 2023 році ліміти для ФОПів будуть такими:

- річний дохід для платників І групи - 1118900 грн;

- річний дохід для платників ІІ групи - 5587800 грн;

- річний дохід для платників ІІІ групи - 7818900 грн.

Дотримуватися ліміту річного доходу для ФОП важливо, оскільки це одна з умов роботи за спрощеною системою оподаткування. У разі порушення лімітів підприємців можуть перевести на загальну систему з великими податками.

При цьому ФОП першої групи сплачують єдиний податок у розмірі 10% прожиткового мінімуму для працездатних, другої групи - 20%. Фактичні ставки встановлює місцева влада, але вони не можуть перевищувати максимальних в Україні.

Водночас для ФОП третьої групи ставки незмінні: 5% – для неплатників ПДВ, 3% – для платників ПДВ. На час дії військового стану діє пільгова ставка 2% (неплатники ПДВ), але у Верховній Раді обговорюють її скасування з середини 2023 року.

Від розміру мінімальної зарплати залежить розмір єдиного соціального внеску. Ставка ЄСВ становить 22%.

Таким чином, оскільки мінімальна зарплата встановлюється на рік, то граничні розміри ЄСВ діятимуть весь 2023 рік: мінімальний за місяць – 1474 грн, максимальний (15 мінімальних зарплат) – 22,11 тис грн на місяць.

ЄСВ за себе можуть не сплачувати такі категорії ФОП: пенсіонери та особи з інвалідністю, які одержують виплати; самозайняті (нотаріуси, адвокати) без доходу; всі ФОП та самозайняті, за яких ЄСВ платить роботодавець.

Крім цього, на час військового стану діє добровільна сплата єдиного податку для першої та другої груп з 1 квітня 2022 року до кінця дії військового стану та ЄСВ за себе з 1 березня 2022 року до кінця військового стану та рік після його закінчення.


Фото без опису

Джерело за посиланням


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь